Scrisul e ca vorbitul. Vorba asta nu am spus-o eu, dar o spun de fiecare dată când vorbesc cuiva despre copywriting sau content writing.

Scrisul trebuie să fie ca o discuție față în față dintre autor și cititor. Nimic mai simplu. Dacă te gândești așa și ai în minte persoana căreia îi scrii, o să-ți fie mult mai simplu, presupunând că în viața de zi cu zi nu îți vine greu să vorbești.

Acum simt nevoia să completez această afirmație.

Scrisul e ca vorbitul atunci când ai ceva de spus.

E clar că oricine poate să scrie, însă nu oricine poate să scrie texte care să stârnească o anumită emoție cititorului. 

Scrisul e ca vorbitul atunci când vorbești neîntrebat.

E clar că oricine poate scrie ceva atunci când are un răspus la o întrebare, însă mai mult succes va avea acela care va scrie fără să fie rugat, întrebat sau, mai rău, obligat.

De asta eu prețuiesc foarte puțin tot ce scriu la comandă și aproape niciodată nu revin asupra acelor texte să le recitesc. În schimb, ceea ce scriu din proprie inițiativă, fără să fiu rugat sau întrebat, pun deoparte și recitesc cu drag și peste ani. De exemplu, poeziile mele de pe agonia.ro.

Scrisul e ca vorbitul atunci când fie ai ceva nou de adăugat, fie ai o părere diferită despre un anumit subiect.

Așa cum am spus mai sus: toată lumea care stă pe internet știe să scrie și să vorbească. Nu e o surpriză. Mulți oameni vorbesc sau scriu atunci când sunt întrebați. Însă, nu sunt decât răspunsuri la întrebări. Doar cei ce creează conținut nou despre un anumit subiect, cei ce propun un subiect nou sau cei ce au o părere diferită se pot numi creatori de conținut în adevăratul sens.

Scrisul e ca vorbitul atunci când produci un subiect, nu când îl consumi.

Atunci când produci un subiect, aduci noi argumente să se creeze conținut în jurul acestuia. Însă, poți cădea și în situația în care să consumi un subiect: să îl denigrezi sau să aduci argumente care în loc să atragă adepți care să îl popularizeze, satură audiența astfel încât nu mai dorește să audă de el.

Așadar, dacă scrii, gândește-te la ce am spus în acest articol și începe-ți munca de creație.

sursa foto: pixabay.com