Cu siguranță peste 80% din persoanele care aud această întrebare ar răspunde foarte sigure că „antreprenor” este alegerea pe care ar face-o, dacă ar avea de ales între cele două.

Totuși, deși fiecare dintre noi are ocazia să aleagă (oricând, indiferent de vârstă) între cele două, cred că mai puțin de 20% alegem calea antreprenoriatului. Adesea suntem descurajați de birocrația din această țară, de oportunitățile reduse pe care le avem, de lipsa banilor și poate chiar de mentalitatea „învechită” a părinților (care susțin că trebuie să fim doctori, avocați, ingineri sau, mai nou, programatori).

Într-adevăr, nu este deloc confortabil să fii antreprenor, mai ales la început de drum. Orice afacere, în primii 3 ani, este considerată un start-up și abia după 3 ani, dacă are un venit constant, se poate numi o afacere în adevăratul sens al cuvântului.

Un antreprenor nu trebuie să fie îngrădit de mediul în care se află (mai ales în zilele noastre, când activitatea lui poate fi online), nici de țara în care se află (chiar dacă majoritatea poveștilor de succes occidentale și americane nu s-ar aplica în România) și nici de lipsa banilor (când tot ce contează la început de drum este capitalul intelectual și, în mod special, ideea de pornire).

Oportunități pentru (viitori) antreprenori apar zi de zi

România este un mediu perfect pentru activitatea antreprenorială, și chiar Brașov este un oraș ideal. Săptămâna aceasta are loc primul accelerator de start-up-uri bazate pe tehnologie din Brașov, ALT Start, organizat de Clusterul pentru Inovare și Tehnologie ALT Brașov.

Open Day, prima zi de ALT Start

Open Day, prima zi de ALT Start

Programul constă în cinci zile de prezentări, workshop-uri și consultanță pentru cele 15 echipe de start-up-uri selecționate din comunitatea locală, susținute de antreprenori și specialiști în domenii precum management, cercetare de piață, marketing și financiar.

În urma programului, fiecare echipă va realiza o prezentare în cadrul unui pitch în fața unui juriu format din potențiali investitori.

ALT Start este primul program de acest fel din Brașov și, în opinia mea, marchează începutul unei noi generații de antreprenori din mediul local cu care, peste câțiva ani, ne vom mândri.

Alături de colegii de la The Pharmacy, am onoarea să mă aflu printre mentorii acestui program, în cadrul workshop-urilor dedicate marketing-ului și comunicării. Am analizat fiecare obiect de actitivate al start-up-urilor participante și pot spune că sunt plăcut surprins să descopăr atâtea idei frumoase și inovative, bazate pe tehnologie, care provin chiar de aici, din Brașov, oraș unde nu credeam că sunt atât de multe persoane care își doresc a fi viitori antreprenori.

Abia aștept să văd evoluția fiecărei echipe în cadrul programului și voi reveni cu un articol viitor dedicat echipelor participante!

ALT Start este un program gratuit, cofinanțat de Uniunea Europeană. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.