Săptămâna trecută am avut onoarea să fiu speaker la conferințele practice BookLand Evolution, dedicate liceenilor și studenților brașoveni.

Pe scurt, scopul acestor conferințe este de a încuraja performanța și aspirația spre succes în rândul tinerilor, oferindu-le un plus de motivare să se implice în activități extra curriculare și să aducă un plus de valoare societății în care trăim.

Încă dinaintea participării la acest eveniment, auzisem de nenumărate ori aspecte legate de neimplicarea și lipsa de interes a generațiilor mai tinere, însă mi-a fost concretizat acest lucru odată ajuns la eveniment. Deși este un eveniment organizat cu mare efort, desfășurat pe 5 zile, media zilnică de participanți din Brașov a fost de 25 de persoane.

În același timp, în drumul meu spre eveniment, vedeam pe stradă sute de tineri, liceeni și studenți, care se bucurau de vremea frumoasă de afară și care cu siguranță ar fi aflat multe lucruri interesante dacă participau la acest eveniment, în loc să aleagă o plimbare sau o ieșire la un suc la acea oră.

Având această imagine în minte, la prezentarea mea am lansat întrebările:

  • Ce vrei să te faci când vei fi adult?
  • Ce faci acum pentru asta?
  • Ce activități extrașcolare desfășori acum?

Discuția cu participanții a evoluat în mod interesant, am concluzionat că majoritatea din sală erau implicați în alte activități în afara școlii și aveau câteva idei despre ce vor să fie când vor fi adulți, însă nu s-au hotărât încă.

Tinerii care au participat la acest eveniment sunt excepțiile generației lor, ei sunt conștienți că implicarea în alte activități încă de acum, din liceu, e necesară pentru viitorul lor.

Problema este că în sală erau doar 25 de elevi. Restul, unde erau?

Mesajul meu pentru tineri este unul simplu: implică-te! Fă ceva în afară de școală! Fă voluntariat, practică un sport, încearcă să performezi în ceva. Doar așa îți vei da seama ce vrei să faci în viitor și care să fie scopul tău în viață. Nu te rezuma doar la activitățile obligatorii: școală, poate ceva meditații, acasă. Altfel, vei rămâne doar la aceste activități, fără un scop anume, chiar dacă vei performa foarte bine la școală. În viață, diplomele de la școală și notele bune nu sunt suficiente.

Sper că am reușit să dau un imbold tinerilor care au participat și sper să transmită mesajul meu și al celorlalți speakeri, către colegii lor care în acele momente se bucurau de vremea bună de afară sau de conexiunea rapidă la internet pe care o avem în Brașov.

Iată cum a decurs prezentarea mea:

Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și felicitări pentru inițiativa de a organiza acest eveniment!