La început a pornit ca o glumă pe care m-am asigurat că toată lumea care a participat la aniversarea mea de 25 de ani o află, și anume faptul că în 2014 sărbătoresc absolvirea celui de-al 18-lea an școlar.

Când am făcut calculele am rămas și eu surprins! Am socotit așa:

  • Școala primară: 4 ani
  • Școala generală: 4 ani
  • Liceu: 4 ani
  • Facultate: 4 ani
  • Master: 2 ani

La o primă vedere, par a fi mulți ani petrecuți în diferite instituții de învățământ. Foarte mulți! Totuși, nu este chiar așa: 18 e numărul mediu de ani de studii pe care trebuie să îi parcurgă orice român ca să obțină un job decent, unde să câștige un salariu între minimum și mediu pe economie.

Sunt totuși 18 ani din viața noastră! Ce ne învață toți acești ani?

Mulți oameni ar răspunde așa la întrebarea asta: în 18 ani de școală înveți cum să te integrezi în societate, cum să fii mai disciplinat sau înveți câte puțin din toate domeniile ca să îți dai seama în care vrei să lucrezi mai departe. Sunt sigur că răspunsurile diferă pentru fiecare persoană în parte; la fel diferă și pentru mine.

Dacă stau să mă gândesc la anii care au trecut, cele mai frumoase amintiri pe care le am s-au petrecut în afara școlii și tot de acolo am învățat și cele mai importante lecții. După 18 ani de școală am învățat că oricine poate face 18 ani de școală dacă asta își dorește; ca să te diferențiezi de restul, contează ce faci în afara școlii.

Eu mereu m-am implicat în activități de voluntariat, sportive sau extracurriculare în timpul școlii. Am fost implicat în proiecte de schimb de experiență internațională, trupe de teatru, trupe de dans sportiv, organizarea de evenimente școlare, olimpiade, cercuri literare sau de matematică, reviste literare, organizații studențești. În plus, mereu am citit mai mult decât îmi impunea bibliografia școlară.

Niciodată nu am simțit că tot ce fac eu este să fiu elev / student. Pur și simplu nu am putut sta liniștit știind că nu sunt implicat în nicio activitate extra. Asta m-a ajutat mult mai mult decât școala să mă integrez în societate, să fiu mai disciplinat, să învăț câte puțin din toate domeniile ca să îmi dau seama în care vreau să lucrez mai departe.

În opinia mea, 18 ani de școală pot fi ani pierduți dacă nu faci nimic în afara școlii, sau pot fi ani câștigați dacă decizi să te diferențiezi și să faci ceva productiv și util pentru viitorul tău.

Acum că am ajuns la final de articol, sunt curios să îmi spui: care este cea mai importantă lecție pe care tu ai învățat-o după 18 ani de școală?