Ție îți e frică de șerpi și păianjeni? Sunt sigur că 99% din cititorii acestui articol (indiferent din ce țară provin ei) vor răspunde afirmativ la întrebarea asta. Te-ai întrebat vreodată de ce? Ei bine, răspunsul e simplu: aceste creaturi au prezentat o amenințare pentru strămoșii noștri din epoca de piatră, iar această frică s-a transmis din generație în generație.

Deși până acum am avut ocazia să călătoresc doar pe două continente, sunt bucuros că am reușit să cunosc oameni din toate regiunile lumii (cu excepție zonele de la polii planetei) și să îmi împărtășească, fiecare cum a putut, din cultura lor. Voi vorbi în acest articol despre asemănările și deosebirile pe care le-am observat între aceștia.

După cum spuneam mai sus, toți oamenii se tem (cel puțin într-o primă fază), de șerpi și păianjeni. De asemenea, ce am observat este că toți oamenii au aceleași expresii faciale pentru frică, dezgust, fericire, supărare, rușine și mândrie. Chiar dacă există diferențe culturale între felul cum oamenii dau din cap la diferite afirmații (de exemplu, bulgarii dau din cap invers pentru „da” și „nu” față de noi), există o serie de trăsături care pot fi întâlnite la oamenii de pe toate continentele.

Am mai observat că toate culturile produc artă (scrieri, desene, însemne, sculptură, literatură). De asemenea, tuturor oamenilor le plac poveștile, fie ele mituri, povești reale sau doar basme. Peste tot, bărbații se deplasează mai departe de casă decât femeile și soțul (sau iubitul) este mai în vârstă decât soția (sau iubita). Toți oamenii se tem de războaie, violență, crimă, animale sălbatice sau se tem să se facă de rușine în public. Toate culturile au o anumită formă de a venera o entitate supremă (Dumnezeu) și toate culturile au propriile lor glume.

Discutând în mare parte cu tineri, am ajuns la concluzia că, indiferent de cultură, fie ei sau copiii nu ascultă în totalitate de părinți. Toți tinerii își doresc ca de la vârsta de maximum 20 de ani să fie independenți financiar. Acestora le place să își petreacă cea mai mare parte a timpulul cu alți tineri de vârsta lor și sunt influențați de comportamentul persoanelor pe care le au alături în cea mai mare parte a timpului.

Nu am putut să nu observ și o serie de diferențe interesante dintre culturi: nemții și danezii sunt mai reci decât restul europenilor și nu sunt predispuși să formeze și să întrețină relații de lungă durată cu persoane din afara culturii lor. Indienii și pakistanezii sunt predispuși să se căsătorească pe criterii de clasă socială, chiar dacă nu iubesc persoana respectivă, în timp ce japonezii și coreenii sunt la celălalt pol.

Europenii sunt cei mai rezistenți la consumul de alcool, urmați de americani, australieni, africani și în cele din urmă de asiatici (cu excepție rușii, care din acest punct de vedere sunt de talie europeană). Totuși, când sunt afectați de alcool, bărbații europeni sunt mult mai predispuși la violență decât cei asiatici, care devin mai iubitori cu cei din jur.

În America de Nord este mai grav să adresezi cuvinte urâte unui bărbat pe stradă, decât să îl atingi, chiar dacă atingerea nu se face într-un mod prietenos. Pe de altă parte, în America de Sud, injuriile nu sunt luate atât de în serios precum atingerile – chiar și cele amicale. Dacă înjuri un bărbat pe stradă este mai puțin grav decât dacă îl atingi.

Așadar, fiecare cultură are specificurile ei, însă până la urmă toate sunt formate din oameni cu aceiași strămoși, aceleași tipare de comportament și aceleași temeri. Nu suntem atât de diferiți precum părem și cu siguranță se poate găsi o formă de înțelegere comună între țări. Tinerii de astăzi știu sigur că își doresc asta, mult mai mult decât adulții de astăzi. Să vedem ce va fi când acești tineri devin adulți.