În fiecare zi, când ajung la birou, deschid prima dată aceleași două tab-uri, acele Alfa și Omega ale lumii mele virtuale: Gmail și Facebook.
Încep ziua cu Gmail pentru că acolo mi-a sincronizat toate adresele de mail și primesc zilnic informări la care trebuie să răspund; continui cu Facebook pentru că trebuie să verific statusul paginilor și grupurilor pe care le administrez și mesajele primite (menționez că eu folosesc Facebook în scop profesional).
Totuși, de când termin activitatea profesională de pe Facebook, tab-ul rămâne de cele mai multe ori deschis, ca să îmi ocupe momentele în care mă abat de la activitatea zilnică. Recunosc, e ca un drog și, dacă stau bine să mă gândesc, îmi e dificil să îmi aduc aminte cum îmi petreceam timpul pe internet înainte de era social media (chiar și înainte de Hi5 și Messenger).
Da, atunci exista mIRC (care, apropo, a scos o nouă versiune pe 18 iunie 2014 și poate fi descărcată de aici), exista DC++ sau Strong DC, însă timpul petrecut pe net era mult mai mic.
Conform unui studiu realizat de Socially Aware, un utilizator din SUA pierde, în medie, lunar:
- 7 ore pe Facebook;
- 3 ore pe YouTube;
- 21 de minute pe Twitter;
- 17 minute pe LinkedIn;
- 3 minute pe Google+.
Și, totuși, acest timp cumulat reprezintă 18% din timpul total petrecut lunar pe internet de un american. Oare cum ar arăta această statistică pentru România? Cred că timpii rămân aceiași, însă minutele de la Twitter, LinkedIn și Google+ merg la Facebook.
Cum să fim mai eficienți
E mai simplu decât crezi. Pornește de la aceste două întrebări: tu cât timp petreci zilnic pe internet? Din tot acest timp, cât stai pe Facebook (fără să îl folosești în scop profesional)?
Acum hai să discutăm de telefonul tău mobil – cu siguranță ai un smartphone – și îți adresez următoarea întrebare: tu de câte ori pe zi te uiți la telefonul tău?
Compară acum Facebook-ul cu telefonul mobil: ambele sunt mijloace de comunicare și ambele trebuie verificate zilnic (lucru care este de înțeles). Pornind de la această ipoteză, încearcă să îți verifici Facebook-ul la fel cum îți verifici telefonul: îl deschizi, vezi dacă ai vreun mesaj sau vreo notificare. Dacă ai, răspunzi, iar dacă nu ai, atunci îl închizi la loc.
Ai putea face asta? Dacă da, crede-mă, ai fi mai productiv în orice faci la birou cu peste 50%. Tot ce contează e să nu ții tab-ul cu Facebook deschis. Eu am încercat asta; mi-am făcut un blog nou de atunci 🙂
Leave a Reply