Îmi place foarte mult să mă uit la filme și recunosc că de multe ori îmi dedic serile câte unui film bun. Totuși, de mult nu mi s-a mai întâmplat să trăiesc o adevărată experiență privind un film și să mă simt atât de captivat încât să uit de ce este în jurul meu.

Așa mi s-a întâmplat recent, după ce am urmărit filmul 99 francs, realizat după cartea cu același nume, scrisă de Frederic Beigbeder. Deși Beigbeder a scris cartea bazându-se pe experiența lui de copywriter și viața personală, recunoaște că este mult mai normal în viața reală decât cum este prezentat în cărțile sale.

Totuși, realitatea nu este departe de adevăr. Filmul 99 francs reprezintă viața unui copywriter în cadrul unei agenții mari din Paris, care își umple timpul liber cu lucruri scumpe, femei frumoase și petreceri scăpate de sub control. Totuși, viața lui se schimbă total atunci când primește refuzul pe un spot video conceput pentru unul din cei mai importanți clienți ai săi.

Momentele de nebunie și de creativitate ale copywriter-ului sunt ilustrate (aproape) perfect în acest film, regizorul schimbând cadrele ca și cum s-ar juca folosindu-se de mințile noastre. Ajungem ca, pe parcursul filmului, să simțim experiența personajului principal și să îi cunoaștem în detaliu sentimentele și gândurile, mai ales datorită monologului sincer și satiric care are loc pe tot parcursul filmului.

Nu numai atât, dar 99 francs reușește să ne arate o serie de adevăruri triste care se ascund în spatele industriei publicitare și consumerismului exagerat din ziua de azi, parcurgând traseul unui produs din momentul în care este „colectat” din natură, până când este transformat în ceea ce vedem pe rafturile supermarket-urilor.

Octave, personajul principal, se descrie pe sine printr-o replică trist de adevărată:

„Sunt marketolog. Sunt unul din acei tipi care vă fac să visați la ceea ce nu veți avea niciodată. Cerul – mereu albastru, femeile – mereu frumoase, fericirea perfectă, retușată în Photoshop. (…) Când, în sfârșit, veți aduna banii pentru mașina visurilor voastre, eu voi avea grijă să fie deja demodată. Fac asta ca să fiți mereu nemulțumiți. Sunt acela care pătrunde în mințile voastre, vă controlez emisfera dreaptă. Dorințele voastre nu vă mai aparțin. Eu vă impun dorințele mele. Niciun cretin iresponsabil din lume nu a avut atâta putere ca mine.”

Este unul din cele mai subapreciate filme pe IMDb, și nici trailer-ul nu ajută prea mult:

Însă, dacă lucrați în publicitate sau aveți orice fel de legătură cu acest domeniu, este obligatoriu să vedeți acest film.