Se spune că nimic nu mai este original în zilele noastre și se mai spune că, indiferent ce spui sau ce idei ai, cu siguranță s-a mai spus cel puțin o dată înainte. Totuși, rămâne doar o vorbă neconfirmată. Ceva similar spunea Picasso: „Arta înseamnă furt.”

Astăzi mi s-a întâmplat ca o agenție de marketing online să îmi copieze unul din articolele de pe Romanian Copywriter integral, pe blogul lor. Chiar mai mult, l-au promovat pe pagina lor de Facebook și pe câteva grupuri imediat după publicare. Mare greșeală!

La aproximativ 15 minute după ce promovaseră articolul, o prietenă mi-a sesizat problema. Am transmis altor doi prieteni care sunt bloggeri și imediat, agenția respectivă a fost „demascată”. În următoarele 20 de minute, câteva zeci de persoane știau deja de această problemă.

Eu, personal, nu sunt adeptul publicității negative și intenția mea nu fusese asta. Am trimis un email agenției să îi rog prietenos să scoată articolul de pe site și, din fericire, măsura a fost luată. Însă, din păcate, cele câteva zeci de persoane care au aflat de întâmplare și-au creat o imagine pe care nu o mai poate spăla niciodată acea agenție.

Așadar, de ce să copiezi integral (fără să precizezi sursa) un articol de pe un blog românesc pe alt blog românesc? Dacă vrei neapărat să copiezi conținut, în cel mai rău caz, tradu un articol de pe un blog străin. Dacă ești un blogger mai mic, e posibil să scapi neobservat. Însă niciodată să nu faci greșeala să copiezi de la un blogger român! Blogosfera e atât de mică, încât nu ai cum să scapi! Și, odată ce imaginea ta a fost denigrată în online, doar timpul o mai poate spăla. Și sinceritatea ta, poate.

P.S.: Nu este prima oară când mi se întâmplă acest lucru; un alt caz „celebru” a fost când un site de știri cunoscut în România a preluat o parte din articolul acesta, fără să precizeze sursa. Chiar mai mult, la finalul articolului scriau că este proprietatea lor și este protejată prin lege. Ca să vezi tupeu! Din fericire, la „doar” câteva zile după ce le-am sesizat problema, articolul a fost scos.