Cum ne influenteaza vietile comunitatile online

În data de 19 mai 2017, am avut onoarea să particip în calitate de speaker la conferința TEDx Brașov.

Cu puțină emoție, fiind în fața unei audiențe numeroase formate din brașoveni (și nu numai) de toate vârstele, mi-am început discursul cu următoarea statistică: 11 milioane, numărul oficial de utilizatori de internet înregistrați în România la finalul anului 2016.

Prezentarea mea s-a intitulat „How Online Communities Became Part of Our Lifes”. Am fost inspirat în alegerea titlului de experiența mea în cadrul comunității Romanian Copywriter, care m-a ajutat să îmi aleg cariera și să cunosc oameni din întreaga țară, cu pasiuni comune ca mine.

Vreau să mulțumesc, pe această cale, echipei TEDx Brașov, pentru invitație și pentru organizarea unui eveniment reușit în orașul nostru.

Te invit, să urmărești, în cele ce urmează, filmarea prezentării mele din cadrul conferinței TEDx Brașov.

Dacă nu ai avut răbdare să vizionezi tot videoclipul și dorești să îți faci o idee despre conținutul prezentării mele, te invit să citești transcrierea acesteia.

Transcrierea prezentării

11 milioane. Aceasta este statistica oficială a numărului de utilizatori de internet în România înregistrată la final de an 2016. Probabil acum, dacă stăm să ne gândim la această informație, înseamnă că, oriunde am fi, chiar și în încăperea asta, mai mult de jumătate din oamenii din jurul nostru folosesc internetul. E o șansă foarte mare ca să fie acest număr mai mare și în ziua de astăzi, pentru că această statistică crește foarte mult.

Haideți să testăm statistica aceasta în sală. Vă rog să îmi răspundeți, prin ridicare de mână, deși poate mulți dintre voi vedeți această întrebare ca fiind retorică… câți dintre voi folosesc internetul?

Ați ridicat mâna aproape toți. Wow. Din asta ne putem da seama că ne place foarte mult să socializăm.

După cum știți, cu toții, ca oameni, suntem într-un fel, denumiți „animale sociale”. Mereu ne-a plăcut să fim conectați între noi, să simțim că facem parte dintr-un grup cu interese comune și să socializăm cât mai des.

Apropo de socializare, sunt curios de încă o statistică rapidă: ridicați mâna câți dintre voi folosiți Facebook?

Iată încă o statistică a fost confirmată: din 11 milioane de utilizatori de internet români, peste 9,6 milioane folosesc Facebook.

Câți dintre voi folosiți Facebook chiar acum, în timpul prezentării mele?

E ok, la asta nu e nevoie să îmi răspundeți. 🙂

Acum, știu ce vă gândiți, stăm pe Facebook să ne pierdem timpul. De fapt, stăm pe Facebook pentru că simțim nevoia nu doar să fim conectați, ci și să fim incluși în grupuri cu interese comune.

Fiecare dintre noi simte nevoia la un moment dat să facă parte dintr-un grup cu interese și preocupări comune. Aceste grupuri se numesc comunități.

Încă din epoca de piatră, oamenii s-au adunat în grupuri ca să supraviețuiască. În ziua de azi, există comunități pentru orice: de la religii la partide politice, la ONG-uri și activiști de orice fel… ne place să facem parte dintr-un grup pentru că împreună cu oameni la fel ca noi, ne simțim mai puternici.

Comunitatea Waze, de exemplu, s-a strâns în jurul unei aplicații destinată conducătorilor auto.

O comunitate puternică e o voce care se va face cu siguranță auzită. Comunitatea anti-Ponta s-a mobilizat pe Facebook după tragedia din Colectiv și a reușit să răstoarne un guvern. Comunitatea împotriva exploatării de la Roșia Montană a reușit să adune în stradă zeci de mii de persoane din toată țara ca să facă o schimbare și comunitatea TEDx, din care facem noi parte acum, a reușit să ne adune astăzi, aici.

Comunitățile sunt peste tot în jurul nostru și cu toții facem parte din ele, într-un fel sau altul.

Și eu, la rândul meu, am creat o comunitate. În ultimii 4 ani, am adunat laolaltă peste 100 de oameni din domeniul meu de activitate care să scrie pe un blog.

Cred că la fel cum am reușit eu, oricine dintre voi poate să își creeze propria comunitate.

Cum faci asta? Mai întâi ai nevoie de o ideologie sau o idee de bază. Apoi, trebuie o comunici (de exemplu, pe blog, Facebook sau forumuri) și să îți aduni „adepți” sau oameni care să fie de acord cu acea idee.

Acești „adepți” trebuie să se înscrie undeva ca să devină membri în comunitate – poate le dai un formular sau pur și simplu o adresă de email pe care să îți scrie.

Însă, pasul 3, este cel legat de beneficii. Trebuie să oferi beneficii celor care vin alături de tine. De exemplu, un beneficiu pe care l-am oferit eu membrilor mei a fost să se afirme, să se facă cunoscuți și să își găsească proiecte de copywriting din care să câștige ulterior bani.

Ei bine, aceste beneficii, dacă le oferiți lor, celor care vin și vă urmăresc și fac ce faceți și voi, cu siguranță, spre final, veți ajunge să primiți și voi beneficii la rândul vostru.

Cred că oricine poate face același lucru și să crească o comunitate. 

Acum, la final, vreau să vă provoc la un exercițiu de gândire: gândiți-vă: care e scopul vostru? Ce vreți să faceți?

Nu trebuie să faceți singuri acel lucru. Trebuie să fiți alături de cineva, cel puțin 1-2 persoane, nu trebuie să stea lângă voi, ci să fie la un calculator distanță. De-a lungul experienței mele am cunoscut antreprenori care și-au format afaceri cu oameni din diferite alte țări. Vorbeau pe Skype. Se poate acest lucru, pentru că toți suntem conectați.

Asta ne face nu doar să socializăm, ci să și creăm ceva. O schimbare. Să fim o voce.

Dacă ați fi singuri, e ca și cum ați încerca să strigați ceva într-o mulțime în care ceilalți oameni strigă altceva decât voi. Ei bine, dacă sunteți mai mulți care strigați același lucru, în cor, cu siguranță o să fiți auziți.

O să puteți face schimbarea aceea pe care doriți voi să o faceți.

Vă mulțumesc!

1 Comment

  1. Andrei

    Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 Cătălin Ionașcu

Theme by Anders NorenUp ↑